Удурдисана елха

“По-добре късно, отколкото по-късно” е казал народа. Следвайки тази древна мъдрост реших да ви покажа удурдисаната елха, която си измайсторихме още миналия декември. Та-даа:

elha-001

Казвам “удурдисана”, защото точно така я направихме – без конкретен предварителен план, с много импровизация, нагласяне и натъкмяване на каквито материали имахме под ръка. Така се случи, че една вечер към полунощ ни осени вдъхновение да направим коледно дръвче, запретнахме ръкави, наострихме моливи и си плюхме на ръцете, образно казано. За съжаление не се сетихме навреме да заснемем работния процес и затова снимките са само на крайния продукт, но надявам се описанието да бъде достатъчно ясно.

Първо на лист зелен картон 50х70 см нарисувахме и после изрязахме “клоните” на елхата като отделни части. За 3D-eфект добавихме по два слоя велпапе там, където се застъпват парчетата. Докато аз се занимавах със залепването на частите една за друга, Сияна се зае да направи играчките – парчета цветна вълна, омотани на топчета и вързани с цветен конец.

elha-005
Следващата стъпка беше стъблото на елхата. Оказа се, че няколко парчета велпапе на гърба на елхата не са достатъчни, та се наложи да залепим и една летва. Вече имахме право и здраво дръвче, което обаче се нуждаеше от някаква стойка, за да стои самостоятелно. Тук на помощ дойде стойката на една стара лампа, но със същия успех може да се ползва дървена кръстачка за истинска елха или просто да се забие летвата в по-голяма и тежка саксия с пръст.

elha-008

Решихме обаче, че елха без лампички не е елха и на принципа “на зиг-заг и както дойде” промушихме цветни лампички през картона откъм гърба на елхата, като първо за по-лесно дупката се прави с върха на химикал. Останалата част от лампичките, които не се подадоха през картона, оставихме да висят свободно, за да осветяват стената. Резултатът:elha-004

На върха поставихме звезда от картон, украсена със златен контур (лепило, посипано с брокат).

elha-006

На светло също изглежда добре:

elha-003

Ако и вас ви засърбяха ръцете сами да изработите коледната украса, отбийте се при Крокотак и се запасете с идеи и вдъхновение!